Yazı İçeriği
Aynı seyahatte birden çok umre yapabilirsiniz
Umre yolculuğunda sadece umre ibadeti yapılmıyor. Eğer ihrama girilmesi ile Kabe-i Muazzama’ya varılması arasındaki süreyi saymazsak, umre ibadeti Kabe-i Muazzama’da yapılan ve birkaç saatte tamamlanan bir ibadet. Mekke-i Mükerreme’de kaldığınız süre içerisinde arzu ederseniz mikat yerlerinden birine gidip orada ihrama girerek tekrar Kabe-i Muazzama’ya gelip ilave umre yapabilirsiniz. Bazı turlar ilave umre fırsatları da sunuyor. Yani sizi mikat yerlerinden birine götürüp orada ihrama girdikten sonra sizi Kabe-i Muazzama’ya getiriyor ve umrenizi yapıyorsunuz. Turlar bu imkanı sunmasa bile bunu siz kendi başınıza da yapabilirsiniz. Ancak bu bir zorunluluk değil. Ne kadar çok umre yaparsam o kadar iyi olur şeklinde bir düşünce içerisine girmeyin.
Harameyn
Umrenizi tamamladıktan sonra, ziyaret yerlerine yapacağınız ziyaretleri saymazsak, nerede ise tüm zamanınızı Mekke-i Mükerreme’de iken Mescid-i Haram’da, Medine-i Münevvere’de iken ise Mescid-i Nebevi’de ibadetle geçireceksiniz. Zamanınızın bir kısmı da otel ile iki büyük mescit arasındaki gidiş gelişlerde geçecek. Medine-i Münevvere’de otelden Mescid-i Nebevi’ye ulaşım daha rahat olsa da Mekke-i Mükerreme’de Mescid-i Haram’a ulaşım daha zordur. Özellikle yoğun zamanlarda ve oteliniz Mescid’e uzak bir noktada ise. Mekke-i Mükerreme’de ve Medine-i Münevvere’de toplu ulaşım imkanları çok kısıtlı. Tur paketinizin sağladığı ulaşım imkanları da kısıtlı ise, mescitlere ulaşımı kendi imkanlarınız ile, taksi veya başka vasıtalar bularak sizin halletmeniz gerekiyor. Ancak bu imkanların da maalesef idealden uzak olduğunu belirtmemiz gerekiyor.
Tavaf
Mekke-i Mükerreme’deki zamanınızın büyük bir kısmını Kabe-i Muazzama’da tavaf ile, namaz, zikir, dua, tefekkür, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile geçireceksiniz. İçinde bulunduğunuz manevi atmosferin güzelliği ile bu ibadetlerden büyük bir haz duyacak ve sürekli ibadet etme iştahı duyacaksınız. Dünyadan kopacak, ibadet ettikçe daha çok ibadet etmek isteyeceksiniz. Tavaf sadece umre ibadeti içerisinde yer alan bir rükün değil, kendi başına da aynen namaz gibi bir ibadettir. Öyle ki, Kabe-i Muazzama’da nafile tavaf yapmak nafile namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Ancak bu demek değildir ki tüm zamanınızı tavafla geçireceksiniz. Tüm ibadetleri yapacak kadar vaktiniz olacaktır umre yolculuğunda.
“Mescid-i Haram’da kılınan bir namaz, diğerlerinde kılınan yüz bin namazdan daha faziletlidir.” Bu hadis Mescid-i Haram’da kılınan namazın faziletini göstermektedir. “Mescidimde namaz, Mescid-i Haram hariç, diğer mescitlerde kılınan bir rekat namazdan daha hayırlıdır.” Bu hadis de Mescid-i Nebevi’de kılınan namazın faziletini göstermektedir. Hal böyle iken, umre yolculuğu gibi herkesin elde edemediği bir imkana da kavuşmuşken, özellikle de farz namazlarını İki Büyük Mescit’te cemaatle kılmak ve bu kutsal mescitlerde mümkün olduğunca çok ibadetle meşgul olmak gerekir. Otelin Mescitler’e uzaklığını ve yaşınızın, sağlığınızın ve ihtiyaçlarınızın değerlendirmesini de yaparak iyi bir program yapmalısınız. Bu programa uyarsanız verimli bir umre ziyareti yapmış olacaksınız.
Yeşil Halı
Medine-i Münevvere’de de aynı şekilde vaktinizi ibadetle geçireceksiniz. Ancak Medine-i Münevvere’de Kabe-i Muazzama olmadığı için tavaf olmayacak. Ancak Mescid-i Nebevi’de halk arasında Yeşil Halı veya Cennet Bahçesi olarak bilinen bir yer bulunuyor.
Mescid’in ön kısmında Peygamber Efendimiz ’in (s.a.v.) mübarek kabrinin (Ravza-i Mutahhara) sağ yanında bulunan ve Mescid’in bir parçası olduğu için namaz kılınan mübarek bir yer burası. Burası Peygamber Efendimiz ’in yaşadığı (s.a.v) zamandaki minberi ile evi arasındaki yerdir ve Mescid’e dahildir. Umreciler özellikle burada namaz kılmak için büyük gayret gösterirler, tıpkı Kabe-i Muazzama’da Hacerü’l-Esved’i öpmek için gayret gösterdikleri gibi. Ama herkes aynı gayreti gösterdiği ve burası küçük bir yer olduğu için buraya girebilmek her zaman mümkün olmuyor. Ayrıca imkan bulunduğunda da burada uzun süre kalmak mümkün değil. Görevliler tarafından başkalarının da namaz kılabilmesi için çıkarılıyorsunuz. Başkalarına da imkan sağlamak için kendiliğinizden çıkmanız daha makbul olur. “Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim de cennet bahçelerinin üzerindedir”, “Evimle minberimin arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir ve minberim havzımın üzerindedir.” ve “Minberimin ayakları cennet üzerindedir.” şeklinde rivayet edilen Hadis-i Şerifler, Rasülullah’ın (s.a.v) minberi de dahil olmak üzere, minberi ile evi arasında kalan bölümün cennet bahçelerinden bir bahçe olduğunu bildirmektedir.
Sabır
Umre sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da eksikliklerin ve kusurların sizi meşgul etmesine fırsat vermemenizdir. Şeytan size en çok buradan yaklaşmaya çalışacak ve nefsinizi harekete geçirmeye çalışacaktır. Karşılaştığınız olumsuzluklarla kendinizi meşgul etmemeli, mümkün olduğunca hoşgörülü olmalı, bazı şeyleri görmezden gelmelisiniz. Aksi halde, olumsuz duygularınız olumlu duygularınızın önüne geçecek ve hem ibadetleriniz eksik ve zayıf kalacak, hem de ibadetle daha az meşgul olacaksınız. Unutulmamalıdır ki, birbirinden çok farklı yüzbinlerce mü’min umreye geliyor ve umredeki fiziki şartlar da (otel, ulaşım vb.) dört dörtlük olmayabiliyor. Sizin beğenmediğiniz bir şey belki bir başka mü’min için çok lüks ve güzel olabilir. Bu nedenle, bu farklılıkları da bir fırsat olarak değerlendirip üzerinde tefekkür etmek ve İslam aleminin genel bir değerlendirmesini yapmanız yapabileceğiniz en makbul şey olacaktır. Bu vesile ile Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) şu hadisini de zikretmiş olalım: “Allah’ı anmaksızın çok konuşmayın. Allah’ın zikri dışında çok söz söylemek, kalbi katılaştırır. Katı kalpli olanlar ise, Allah’tan en uzak kimselerdir.”
tur burda
Henüz değerlendirilmedi