Uçakla bireysel seyahat tecrübeniz varsa ve önemli bir fiziksel engeliniz yoksa kendi başınıza umre yapmak zor değildir. Umreye ilk defa giden biri de olsanız umre yapmak zor değildir ve kendi başınıza umre yapmak mümkündür. Buradaki bilgiler bu konuda siz yardımcı olacaktır.
Suudi Arabistan turist vizesi ile umre yapmak mümkün olduğu için kendi başınıza umreye daha rahat gidebilirsiniz. Aşağıda bunun için gerekli bilgiler var. Önce umre ibadeti hakkında gerekli bilgileri, sonra da umre seyahati planlaması ile ilgili ihtiyacınız olan bilgileri göreceksiniz.
Umre Nedir?
Umrenin zamanı var mıdır?
Umre kaç gün sürer?
> Merak ettiğiniz her şey için sıkça sorulan sorulara göz atın
Vize almak
Uçak bileti ayarlamak
Otel bulmak
> Aklınızdaki tüm sorular için tıklayın
Umrede ulaşım
Yeme İçme
Umre malzemeleri
> Tecrübeli umre danışmanlarını dinleyin
Hurma
Zemzem
Hediyelik
> Dönüş bagajınız için ipuçlarını okuyun
Suudi Arabistan’a gitmek isteyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı pasaport türüne bakılmaksızın vizeye tabidir. Yalnızca Suudi Arabistan’a resmi görevler için giden yetkililerden vize ücreti talep edilmemektedir. Umreye gitmek için umre vizesine veya turist vizesine sahip olmak gerekmektedir. Turist vizesi almak daha kolaydır ve turist vizesi daha uzun sürelidir.
Umre vizesine Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı tarafından onaylanmış seyahat acenteleri aracılığıyla başvurulabilmektedir. Umre vizesi kapsamında kadın ve 18 yaşından küçük çocuklar Suudi Arabistan’a gelirken koca veya baba onlara eşlik etmeli ve evlilik ya da doğum cüzdanı ile birlikte aradaki bağın kanıtlanması gerekir. Kadın ve çocukların koca ya da babayla aynı uçakta uçması zorunludur. 45 yaş üzeri kadınlar bir grupla birlikte geldikleri ve koca veya babalarından izin aldıklarını gösteren bir sakıncasızlık mektubu getirdikleri sürece erkek bir gözetici olmadan umreye gelebilirler. Koca veya babanın bulunmadığı hallerde bir başka erkek mahremin izni kabul edilmektedir.
Öte yandan, Suudi Arabistan yeni turist vizesi uygulaması ile dünyaya kapılarını açmıştır. Turist vizesi turistlerin ülkede 90 güne kadar kalmasına izin veren 1 yıl geçerli ve çok girişli bir vize türüdür. Turist vizesi kapsamında, Hac dönemine denk gelmemek kaydı ile, umre de yapılabilmektedir. Turist vizesi başvurusu
Başvuran kişi Suudi Arabistan’a giriş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olan bir pasaporta sahip olmalıdır. 18 yaşından büyük olmayan kişilerin ebeveyn ya da yasal vasileri ile başvuru yapmaları gerekmektedir. 25 yaş ve üzerindeki kadınlar da yanlarında akrabalarından bir erkek üye olmaksızın tek başlarına, tek girişli ve 30 gün geçerli turist vizesi ile, Suudi Arabistan’a seyahat edebilirler ancak bu vize ile tek başlarına umreye gidemezler. Kadınlarla ilgili umre kısıtlamalarına tabi olurlar.
E-Vize uygulaması, içinde Türkiye’nin de bulunduğu Uygun Uluslar Listesi’nde bulunan ülkelerden birinden gelen turistleri kapsamaktadır. Seyahatinize başlamadan önce turist E-Vize’nizi almalısınız.
Turist vizesini Suudi Arabistan’daki varış noktasına veya havaalanına vardığınızda self-servis cihazlarından (KIOSK) veya doğrudan pasaport kontrol ofisinden alabilirsiniz. Kapıda Vize başvurusu yapabilmek için aşağıdaki koşullardan herhangi birinin mevcut olması gerekmektedir.
Kapıda vize uygulamasında ödeme sadece kredi kartı ve MADA ile kabul edilir. Turistin seyahatine çıktığı ülkedeki kontuar görevlisi, turistin elektronik platformda mevcut olan uygun uluslar listesinde bulunduğundan emin olmalıdır.
Uçak biletlerinizi Türkiye ile Suudi Arabistan arasında doğrudan uçuş yapan havayollarının web sitesinden veya mobil uygulamasından alabilirsiniz. Biletleri bilet satış platformlarından da alabilir veya fiyat karşılaştırmasını bu platformlardan yapabilirsiniz. Aşağıda ilgili havayollarının ve bazı platformların web adresleri sunulmuştur.
Otel tercihini bütçenize göre yapın. Ayrıca otellerin Mescidlere uzaklığına dikkat edin. Mekke’de Mescid-i Haram’a ve Medine’de Mescid-i Nebevî’ye yakın olan otellerin fiyatı daha yüksek olacaktır. Mekke’de otel fiyatları Medine’den daha yüksek olabilir. Ayrıca yoğun dönemlerde (Ramazan ayı gibi) fiyatlar daha yüksek olacaktır. Yürüme mesafesinde olmayan otellerden Mescidlere gidiş gelişler taksi veya mümkün olursa toplu taşıma ile yapılabilir. Yoğun zamanlarda ulaşım sorun olabilir. Zamanınızın büyük bir kısmını Mescidlerde geçireceğiniz için oteliniz uzak olduğunda otele gidiş gelişleriniz sık olmayacaktır. Otellerin yakın olduğu durumda Mescidlere daha sık gidiş geliş yapabilirsiniz.
Aşağıdaki siteleri ziyaret ederek en iyi otel fiyatlarını ve konaklama tarihleri araştırabilirsiniz.
Umreye bireysel olarak gittiğiniz durumda Suudi Arabistan içerisindeki ulaşımınızı kendiniz planlayacaksınız. Otelinizin sunduğu ulaşım olanaklarını otel rezervasyonu sırasında inceleyin. Otel rezervasyonu yaparken ulaşım olanaklarını da gözden geçirin.
Havalimanı-otel, otel-Mescid arası ulaşımı, hatta Mekke-Medine arası ulaşımı taksiler ile yapabilirsiniz ancak pazarlık yapmayı unutmayın. Taksicilikte bir standart bulunmamaktadır. Özellikle Mekke-Medine arası ulaşımda anlaşma yaptığınız durumda dahi yol ortasında taksici ilave para almak isteyebilir. Bu konuda tedbirli olmanızda fayda vardır. Ayrıca Careem ve Uber uygulamalarından taksi çağırma imkanı bulunmaktadır. Bu uygulamalarda fiyatlar diğer taksilere göre daha yüksek olabilir ancak standart ve güven daha yüksek olacaktır.
Toplu taşıma olanaklarını da gözden geçirebilirsiniz. Bunun dışında ana güzergah ulaşımlarınızı hızlı tren ile aşağıda belirtilen şekilde yapabilirsiniz.
Eskiye göre hac ve umre ulaşımında önemli kolaylıklar sağlanmıştır. Saatte 300 km hız yapan Harameyn Hızlı Treni (HHR) ile özellikle Cidde, Mekke ve Medine arasındaki ulaşım kolaylaşmıştır. Mekke ve Medine hızlı tren istasyonları ile Mescidler arasında otobüsle transfer sağlanmaktadır.
Cidde Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’nda uçaktan indikten sonra Terminal 1’deki hızlı tren istasyonunda hızlı trene binip Mekke hızlı tren istasyonuna gidip burada 7A otobüsüne binerek transit olarak yaklaşık 7 km mesafedeki Kâbe’nin Kral Fahd kapısına kadar gidebilirsiniz. Aynı rotayı izleyerek dönüş de yapabilirsiniz. Hızlı tren istasyonunun Kâbe’ye uzatılması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Cidde havalimanındaki hızlı tren istasyonu Terminal 1’de olup Türk Hava Yolları, Ajet ve Suudi havayolu şirketlerinin uçuşları Terminal 1’e yapılmaktadır. Pegasus Hava Yolları uçuşları ise Kuzey Terminali’ne yapılmakta olup taksi ile hızlı tren istasyonuna gidilebilmektedir.
Mekke hızlı tren istasyonunda veya Cidde Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı hızlı tren istasyonunda hızlı trene binip Medine hızlı tren istasyonuna gidip burada otobüse binerek 11 km uzaklıktaki Mescid-i Nebevi’ye gidebilirsiniz. Aynı güzergahı izleyerek dönüş de yapabilirsiniz.
Medine Prens Muhammed Bin Abdulaziz Havalimanı’ndan 20-25 km mesafedeki Mescid-i Nebevi’ye otobüs, taksi veya uygulamalardan çağıracağınız taksiler ile gidebilirsiniz. Aynı güzergahı izleyerek dönüş de yapabilirsiniz. Hızlı tren kullanımı bu güzergahta yoktur.
Hızlı trenle ile ilgili ulaşım planlaması yapacaksınız önceden sefer saatlerini incelemenizde fayda bulunmaktadır. Aksi halde beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Araç kiralamak isterseniz bu seçeneği de gözden geçirebilirsiniz. Ancak Mescid-i Haram civarında trafik ve otopark sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Ayrıca otellerinizin ücretsiz otopark imkanı sunup sunmadığını dikkate almalısınız.
Mekke’de ilave umre yapmak isterseniz Mekke’ye en yakın mikat noktası olan Kâbe’ye 6,5 km uzaklıktaki Ten’im’de bulunan Hz. Aişe Mescidi’ne otobüsle veya taksi ile gidip ihrama girip Kâbe’ye umre için gelebilirsiniz. Mâlikîler’in çoğuna göre bir yılda birden fazla umre yapılması mekruhtur; ancak yapılırsa sahih olur. Resûl-i Ekrem’in (s.a.v.) imkânı bulunduğu halde bir yılda iki umre yapmaması bu hususta delil gösterilmiştir. Diğer üç mezhebe göre ise bir yılda birden fazla umre yapmakta sakınca yoktur.
Görsel rihlet.sa’dan alıntıdır
Bu bölüm hazırlanmaktadır…
Umrede ihtiyacınız olacak malzemeler için Umre Malzemeleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Kalış süreniz kısa olacaksa malzeme ihtiyacınızı bunu dikkate alarak belirleyin.
Umre dönüşünde zemzem ve hurma getirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Acentelerin umre turlarında 30 kg bagaj ve 8 kg el bagaj hakkına ilave olarak 5 lt zemzem taşıma hakkı bulunmaktadır. Ancak bireysel olarak yapılan tarifeli uçuşlarda bilet satın aldığınız havayolunun bagaj hakkı uygulamasını incelemeli ve öğrenmelisiniz.
Umre dönüşünde satın aldığınız hurmaları ve hediyelik eşyaları yanınızda getirebilir veya PTT ile anlaşmalı Diyanet kargo ile gönderebilirsiniz.
Umre dönüşünde yakınlarım için hediye almak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Türkiye’den de satın alınabilecek hediyelik eşyaları (tesbih vb) umre malzemelerinizi satın alırken Türkiye’den alabilirsiniz. Bunun dışında, umre seyahati sırasında hediye almak isterseniz alabilirsiniz. Alışverişlerde pazarlık yapmanız doğru olur.